Conclusie

C O N C L U S I E

Het reisverslag eindigde ik met de zin ‘ik voel mij gezegend’ en daar wil ik de conclusie mee beginnen. IJsland is een schitterend land en hoe mooi is het om al het prachtigs te beleven met iemand die je na staat en waarmee het goed toeven is.

We hebben alles zelf georganiseerd, dus we hebben geen reis geboekt via een reisorganisatie. Met behulp van wat reisboeken, maar vooral op basis van reviews, blogs, websites hebben we leuke bestemmingen gevonden, goede restaurants, een prima autoverhuurder, leuke excursies geboekt etc. En dat is goed te doen. Niet in de laatste plaats omdat vrijwel iedereen in IJsland vloeiend Engels lijkt te spreken en alle websites dus ook in het Engels beschikbaar zijn. Dank aan iedereen die in zijn of haar blog of review ons goede tips aan de hand heeft gedaan. Ik hoop dat ook onze pagina’s tips bevatten die voor een andere aspirant IJslandreiziger nuttig blijken te zijn.

Ik heb mij afgevraagd of IJsland te doen is op krukken en het antwoord is ja. Wel dankzij Jens die ons geduldig rondgereden heeft en de bagage versleept. Ik kan mij voorstellen dat hij wat meer wandeltochten en beklimmingen had gedaan zonder mij en het is een land bij uitstek om die tochten te maken. Hij heeft denk ik ook al twee andere vormen van reizen door IJsland in gedachten; op de motor ook richting het binnenland en een tocht met een camper. Omdat overnachtingen ronduit prijzig zijn, een auto huren ook niet gratis is en het eten fors aan de prijs genoemd kan worden, lijkt een camper huren geen slecht idee. Een motor is vast ook heel leuk, maar ik kan mij er eerlijk gezegd zelf iets minder bij voorstellen. We zijn wel motorrijders tegengekomen en zelfs ook fietsers, met de bagage op allerhande plekken op de fiets. Zal mooi zijn, maar er is, uiteraard, een giga gebrek aan fietspaden en dan rij je dus op de hoofdsnelweg die een maximumsnelheid van 90 km per uur heeft.

Het seizoen, de vroege herfst, had zeker veel voordelen. Het is overal vrij rustig maar niet totaal verlaten, de herfstkleuren zijn schitterend, de eerste sneeuw is al gevallen. Nadelen zijn dat de papegaaiduiker al zijn biezen heeft gepakt en zo ook de meeste dolfijnen en walvissen. Daarvoor kun je beter de zomerperiode uitkiezen. Hoewel het weer ook beter had gekund, hebben we genoeg zon gehad en mooie dagen. Waar het wel regende en/of waaide, droeg dat soms ook bij aan de schoonheid en de woestheid van het landschap. Dus we hebben geen spijt van de keuze voor deze periode. Wel zouden we beiden voor misschien ooit nog een bezoek aan IJsland ter afwisseling een andere periode kiezen. Jens voor de zomer en het lijkt mij fantastisch om een paar dagen in een winters IJsland door te brengen.

Was 14 dagen genoeg? Dat vraag ik mij af. Graag hadden we in het noorden nog een extra overnachting gehad om de lange rit van Husavik naar Djupavik te splitsen. Her en der een dagje nietsdoen lijkt ook wel lekker en aan te raden. Helemaal als je de cirkel door IJsland wilt maken met wat wandeltochten, dan zou ik denken dat drie weken een beter uitgangspunt is. Voor ons was 15 of 16 dagen misschien beter geweest, of in ieder geval zou ik terugkijkend de Blue Lagoon overgeslagen hebben en dus beperken tot 1 overnachting in Reykjavik en een dagje extra langs de noordkust.


Mooiste streek
Wat is nu de mooiste streek die we hebben gezien? Dat is een moeilijke keuze, want bijna alle natuur in IJsland is prachtig, soms wat woester en onherbergzamer zoals de streek rondom de Dettifoss, soms wat lieflijker zoals de fjorden in het oosten. Als ik dan moet kiezen, vind ik waarschijnlijk de streek rond Djúpavík het mooist. Wat ik prachtig vind is de stilte daar, het machtige landschap met bergen aan de ene kant en het water aan de andere kant, de vele grotere en kleinere watervallen en de prachtige kliffen.
Jens kiest voor de streek rondom de gletsjer Vatnajökull, dus de gletsjer zelf en de tocht daarnaartoe, het meer en Diamond Beach.

Plaatsen
Het leukste plaatsje vinden wij beiden Seyðisfjörður, met als goede tweede Húsavík. Seyðisfjörður is een trendy plaatsje. Met kunstwerken, muurschilderingen en zelfs een beschilderde straat. Het is prachtig gelegen in een mooi fjord, grotendeels liggen de gebouwen rond het meer en de rit naar het dorp toe is spectaculair te noemen. Húsavík is wat traditioneler, het is een vissersplaatsje mooi gedrapeerd rond een baai met een leuk haventje. De boulevard (misschien een groot woord) is gezellig. Er is keuze uit een aantal restaurants en er is een hele leuke en gezellige winkel met daadwerkelijk handgemaakte kunst en handwerk. Je vindt er de nodige voorzieningen zoals een aantal supermarkten en benzinestations.

Mooiste kamer en verblijf
De beste en mooiste kamer hebben wij bevolkt in Seyðisfjörður en was in het guesthouse Við Lónið. Prachtig en stijlvol ingericht, super schoon, trendy en met een fantastische badkamer. Ook nog gelegen aan de ‘regenboogstraat’.
Voor mij waren de beste overnachtingen in Nesjum, het huisje was heerlijk ruim, goed voorziene keuken, maar bovenal en dat was uniek, wakker worden met een blik op een aantal gletsjer uitlopers, watervallen en een wei vol IJslandse paarden.

Het lekkerste eten
Hoewel we vrijwel overal heerlijk gegeten hebben, zijn er wat highlights. De fish en chips bij de Strondin Pub in Vík waren heerlijk. De aardappelen en vis waren vers en smakelijk. Dat het personeel vriendelijk was en de pub er leuk uitziet helpt natuurlijk ook. Bovendien was dit een van de meest redelijk geprijsde maaltijden.
Het ROK restaurant in Reykjavik. Dit restaurant werkt met een concept waarbij je verschillende kleine gerechten bestelt en die dan deelt. Omdat de gerechten ieder de prijs van een volwaardig hoofdgerecht hebben en je vier tot vijf gerechten nodig hebt om voldoende te eten, komt de rekening fors uit. Als je dat niet erg vindt en wat drukte en krapte niet schuwt is het restaurant aan te raden. Heerlijke trendy gerechten en een gezellige atmosfeer.

Sfeervolle restaurants
Het eten was er lekker en de sfeer bijzonder. Dat geldt voor het Freya café in het Skogar museum. Alleen de locatie al is fantastisch, midden in het museum, omringt door historische voorwerpen. Ook het café zelf is fantasievol ingericht. Zowel Jens als ik hadden een heerlijk maal en ik heb nog nooit thee gedronken die zo fantastisch geserveerd werd.
Een huiselijke plek om te eten was het restaurant van het hotel in Djupavik. We hebben er tweemaal het diner genoten en ook een keer de lunch. Alles fantastisch klaargemaakt. Vooral het lamsvlees is aan te raden. Het restaurant is gezellig ingericht, met een enorme boekenkast, veel snuisterijen en oude foto’s, het uitzicht is fantastisch en het personeel vriendelijk.

De mooiste waterval
We hebben een flink aantal watervallen gezien, groot en klein, veel meer dan 100. Ieder van die watervallen is prachtig en bepaalt in meer of mindere mate het landschap. Sommige zijn groot en spectaculair en wij hebben een aantal daarvan van vlakbij mogen bewonderen. Dat zijn de Seljalandsfoss, Faxifoss (Vatnsleysufoss), Gullfoss, Dettifoss, Godafoss en Djúpavíkfoss. Die zijn allemaal magistraal en wonderschoon. Jens en ik hebben een keuze gemaakt welke ons het meeste aansprak. Bij mij is dat de Godafoss, voor Jens de Gullfoss. Wel een tip van ons beiden: veel mensen slaan de Faxifoss in de Golden Circle over en dat is jammer, want die is zeer de moeite waard, alleen al door de breedte, maar ook door de ligging in het prachtige landschap.

Andere bezienswaardigheden
We hebben, naast rondrijden, rondwandelen en lekker eten, ook aan wat georganiseerde evenementen meegedaan, of bezienswaardigheden anders dan natuur bezocht.
Blue Lagoon
Binnen in de vulkaan
Kunstwerk Sólfar Reykjavik
Skogar openluchtmuseum
Gletsjer- en snowscootertocht
Amfibievoertuigtocht op het gletsjermeer
Kunstwerk Eggin
Walvis spotten vanaf een vissersboot
Paardrijden langs het strand
Rondleiding historische haringfabriek
Eigenlijk kunnen wij de meeste daarvan van harte aanbevelen. Misschien met uitzondering van de Blue Lagoon. Dat is aanzienlijk meer verouderd en minder luxe dan je op de website zou vermoeden en zelfs in het laagseizoen was het er nog behoorlijk druk, hetgeen vooral in de kleed- en doucheruimtes voor langere wachttijden zorgde. Eggin is waarschijnlijk heel interessant als je een vogelaar bent en dat zijn wij niet. Het plaatsje vlakbij, Djúpivogur, vonden wij beiden wel leuk, het heeft een leuke haven en we hebben er goed gegeten. Dus er even langs rijden als je toch onderweg bent in de Oostfjorden is een aanrader. Toppers wat mij betreft; de rit met de jeep richting gletsjer en de rondleiding in de Haringfabriek, Jens kiest voor de snowscootertocht op de gletsjer.