Stamreeks Jansen

Welkom op het portaal van de Stamreeks Jansen

logo Den HaagDe stamreeks Jansen speelt zich voor een groot deel in Den Haag af.
Het is het verhaal van hardwerkende mensen, die soms goede tijden kennen, maar voor wie lang niet alles over rozen gaat. Sommigen overlijden jong, degenen die achterblijven met verdriet en uitdagingen achterlatend. Anderen worden oud, maar in armoede en in omstandigheden die nu bijna niet meer voor te stellen zijn.

Het is ook een verhaal van doorzettingsvermogen. Van Hendrik Jansen die 1870 geboren wordt als zoon van letterzetter Hermanus en van Theodora van der Meer. Vader Hermanus overlijdt jong, moeder Theodora wordt oud en sterft in zware armoede. Hendrik moet zijn schouders eronder gezet hebben. Hij lijkt de omslag te maken voor de volgende generaties.

Hoewel de Jansens generaties lang in Den Haag gewoond hebben, hebben hun vrouwen meestal een andere origine die tot in het buitenland reikt. De persoon waarmee de stamreeks start (de probant), Cornelis, trouwt een vrouw met voorouders uit Namen, België, zelf stamt hij af van personen uit Duitsland en Zwitserland. Uit Duitsland en Zwitserland komen de ouders van Theodora van der Meer, de grootmoeder van Cornelis. Ook over die reeks, de van der Meer – Morell reeks, valt op deze site wat meer te lezen.

Het dorp BunnikGeheel tegen alle verwachtingen in lijkt de stamvader, Daniel Jansen, niet uit Den Haag te komen, niet eens uit de buurt en niet uit een grote stad, maar uit Bunnik, een plaats midden in de provincie Utrecht, die zelfs nu niet meer dan 7.000 inwoners telt. Hij is houthakker en woont in ten minste vier plaatsen: Bunnik, Breda, Leiden en uiteindelijk in Den Haag. Hij brengt de Jansens naar deze stad waar de volgende generaties hun levens slijten en hard werken voor een stabiel bestaan.

Ga naar het stamreeksschema en lees meer over de Jansens uit Bunnik en Den Haag en hun gezinnen.

menu
(afgeschermd)